söndag 21 juli 2013

Professor Grönbrink fabulerar, del II

Här kommer fortsättningen i serien om mina högst subjektiva tankar om lederna på Grönbrinksberget. I första inlägget förklarar jag lite om bakgrunden till projektet.

Vad betyder egentligen "heldag på Grönbrink". Ibland betyder det helt enkelt att man åker dit och klättrar tills man blir trött, eller tills dagen tar slut. Det händer också att det betyder att man åker dit och klättrar tills man psykar ur på något man trodde skulle vara en enkel onsight. Tradklättring är (i alla fall för mig) väldigt mångbottnat och komplext, och det kan vara svårt att förutse effekten av en psykande led även om man kommer upp med onsighten i behåll. Idag klättrade John och jag sex leder och varianter som någon av oss inte tidigare gjort, utöver det påbörjade John ytterligare en led som jag säkert får anledning att återkomma till. Jag beskriver lederna i den ordning de klättrades.

34) I-or 5a (5-): John ledde denna, ingen av oss hade någon anteckning i föraren men det är inte otroligt att vi klättrat den förut. Vi fortsätts förvånas över hur mycket klättring det ändå är på en hel del av lederna av denna grad. Vad jag minns upplevde vi inte säkringarna som otillfredställande.

Hanky Panky 5b (5): Jag ledde denna som helt klart var ny för oss båda. Den står inte med i pappersföraren, men däremot på Sverigeföraren. Ingen självklar linje, turen går mellan Antipasta och Ussi-Kussi som på så vis avgränsar leden. Helt ok klättring, kanske lite pilliga och bitvis glesa säkringar. Klipp gärna bulten på Ussi-Kussi och gå upp vänster efter denna.

36) Höstsaga 6c (helbultad): John ledde denna eftersom jag gjort den förut. Lite krystad i starten (INTE hålla i kanten på Snuffy Duffy!), därefter lättare men brant och fin väggklättring. Jag och många med mig tycker kanske att leden snarare håller 6b, men om du spar denna och kör den efter något psykbrytande så kanske den softa graden får huvudet på fötterna igen, så att säga...

25) Traktor, traktor, trång i ruffen 6a+ (6): Den här hade vi tjuvkikat lite på under förra besöket när vi klättrade den finfina Dr Grankvise möter bonden. Man börjar i kaminen och går ut vänster i en tvärspricka. Här placerade jag en klockren blå Alien och en rätt liten mässingskil. Sedan stod jag en lång stund och funderade på hur jag skulle ta mig upp de tre-fyra metrarna till bulten utan att ta i Dr Grankvise-sprickan. Kanske kan man stå off-balance på en valk på areten och sträcka sig upp till nyckelgreppet, men jag valde att ta i ett grepp i grankvisesprickan, lade en fin kil i densamma och klev upp på det innan jag gick höger och klippte bulten.  Efter bulten var det ett par hårda move innan klättringen lättade av lite. Jag tyckte att det kändes hårdare än en slät sexa, men lade den känslan i facket "taskigt ledspyke". Ganska glest med lägg, lite fnasig klippa och en hel del lavar en bit upp gjorde att jag inte kunde slappna av helt efter den hårdare passagen. Som jag klättrade leden (kil i Grankvise) tyckte jag ändå att den kändes säker, men ganska spännande. När John kom upp och levererade sin beskrivning av leden så fick jag tänka om. Kanske hade jag trots allt bra ledpsyke? Ett av Johns citat: "Ja, denna kommer jag garanterat aldrig att klättra igen". Bulten ser fräsch ut och jag såg krita på ett antal grepp, och till och med ett tickat grepp. Kanske klättras den på led titt som tätt, men jag misstänker ändå att den mest toppas.

Vid det här laget var bådas ledpsyke lite stukat, och vi diskuterade vad vi skulle göra härnäst. Innan vi åkte dit var tanken att vi skulle börja känna på klippans hårdaste led, Skinnhissen. Det varma vädret och känslan av att släta sexor var vår maxkapacitet gjorde att vi istället lade topprep på en stjärnbeströdd led som jag har sparat för framtida onsightpress:

19) Liliemarks träningsläger 6b (6+): Förarens ledbeskrivning lockar med antydan om fin klättring, men avskräcker med antydningar om glesa skitlägg och spröd klippa... Det blev som sagt topprep på denna, och så här i efterhand är det inget jag ångrar. Klättringen är superfin, jag upplevde den som ihållande, men egentligen helt utan hårda move. I början tittade jag efter lägg för ett eventuellt framtida ledpress, men gav upp efter ett tag. Den är nog rätt seriös att leda, men kanske jag återkommer till den så småningom. Det fanns krita på greppen, men jag misstänker att även denna led mest toppas.

20) Illaute 6a (6-): Direktinsteg till ovanstående, den naturliga starten. Inte hårt, stort och brötigt, lägg finns.

Efter ovanstående topprepspress var det återigen Johns tur att leda. Efter en del vånda valdes Chippendale Commodore 6c (7-). Fortfarande rätt skärrad efter Traktorn planterade han en fin blomlåda av C4:or och Aliens i en av tvärsprickorna strax ovanför kruxet (skaften rätt upp!) och klev över på 12:e mekanismen. Nej, jag kände inte direkt för att ta över leaden just då, men vi återkommer säkert till denna.

Snipp, snapp snut, så var denna delen slut.



4 kommentarer:

  1. Kul att läsa nåt om Hanky Panky. Den är nog lite glest säkrad om man inte lägger "allt som går".
    Om man väljer att göra insteget 2 m t v, så får man lite tunnare klättring, men då är det 5+ osäkrat ca 5 m. Man kan även göra ett utsteg som ligger 1 dryg m t h om det nuvarande, så får man en lite rakare led men då är utsteget 6-/6. Jag tyckte därför att leden blev jämn och logisk när den går som den nu gör.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Jag har gjort "Den feta näktergalan" på led nu. Förutom några vanliga kilar så använde jag två ball nuts (2:an och 3:an bredvid varandra i en tvärspricka där 2:an sitter bäst och 3:an som extra säkerhet då den inga kommer till användning högre upp), två microkilar (en av de allra minsta) samt en Camalot C3 00 (lila).

    Jag valde att skippa pitongen ut åt höger då det kändes "renare" att göra en sånn här led helt på egna säkringar. Det finns en liten kilplacering i samma höjd som pitongen fast mera till vänster i spricklinjen man följer. Där satte jag en rätt liten mikrokil men när Sylvia rensade så föll några smulor bort och kilen trillade rätt ut (den var alltså helt värdelös som säkring). Jag firade ned efteråt för att inspektera och nu sitter den minsta WC superlight rock (lila) helt perfekt där. Testade med mässing offset 2 och 3, de funkar, men sitter inte lika perfekt som minsta WC kilen. Vad sprickan håller för låter jag vara osagt, men kilen man får in där nu är betydligt bättre än den jag fick in. Jag petade lite i sprickan med en kilpetare och det känns stabilt nu när de lösa smulorna har åkt, men då jag har gjort mitt ville jag inte hopptesta kilen ifall sprickan skulle gå sönder mer (används ej som grepp, enbart som ev. säkring). Nästa som leder för avgöra...

    Denna leds nog inte så ofta, jag fick rensa ut lite jord och skit för att få fram vissa placeringar. Någon större tvärspricka är ännu lite skitig men jag rensade fram tillräckligt för att sätta en Wallnut av mellan storlek på tvären. Passa på nu när den är hyffsad putsad!

    Hur safe leden är beror nog på hur mycket man litar på microkilar. Faller man på den minsta innan man fått i något mera hållbart högre upp och den brister så kan det bli ett rätt högt fall ned på travershyllan efter trädet. Personligen gjorde jag rätt med att inte gå på on-sight. Det var betryggande att veta vart det var utsatt och vilka säkringsmöjligheter som kommer, annars hade jag inte kunnt njuta av något av den fina klättringen.

    SvaraRadera
  4. Härligt Mike! Jag har som sagt gått andre efter Daniel på denna. Vi får se om det blir någon lead för min del.

    SvaraRadera