tisdag 18 september 2012

Äntligen gånger två!

En samling män i varierande åldrar samlas kring Uppsalas i särklass mest speciella problem. "För fet för att fistas" i Rörbo är ett problem där uthållighet, styrka och tidigare erfarenhet spelar mindre roll. Det avgörande är egentligen om du i ditt inre är redo att ta steget ut i det okända och pröva något nytt. Oavsett hur många paddor man staplar på varandra och hur många spottare som står under och bedyrar att de kommer att fånga dig om du faller så finns en risk att det gnagande tvivlet i dig tar överhanden och du väljer att backa. Vi som var där hade olika förväntningar denna dag. Någon ville prova att jamma lite, någon annan ville gärna testa att hänga i bara fötterna. Daniel,som fick FAn på problemet redan innan John och jag byggt upp landningen, hängde mest med på kul. Jag? Jag ville bara upp, allt annat hade varit en besvikelse... Graden? Inte hårdare än 6b+, jag kom ju upp. Tre gånger. När vi var klara i Rörbo åkte några av oss vidare till invigningen av Senapen. I början på nittiotalet fanns Bolandsskolan, Crux och Sunnerstastugan. Senare öppnade Stallet och därefter Blåsen. Det är först nu det faktiskt finns ett schysst klättergym att åka till i Uppsala, i stället för tre som man helst åker ifrån. Tack Joel, Anders och alla andra som har varit involverade! Uppsala kommer att bli starkare tack vare er, och min minskade bilåkning kommer att betyda att våra oljereserver räcker några år till.

6 kommentarer:

 1. Härligt, och tack för uppskattningen. Vi ska alla bli starkare. Och Mats ska våga gradera något till mer än 6b+.

  För övrigt, om vi ska hålla oss till naturlig bouldering och inte till krystad repklättersimulering ingår traversen inte i "för fet..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Angående traversen så är den i sig kanske inte så svår, men somliga anser att övergången travers/takjam är lika svår som själva jättesitupen. Startar man i taket missar man detta. Är man dessutom tung och svag, som jag, så bidrar traversen till ett uthållighetsmoment. Något ska man väl få utstå för ett 6b+ i scorecardet om man hade något... Vad säger Daniel? Jag har faktiskt graderat ett problem till 7a. Revolvern i Vällnora är det hårdaste jag gjort i boulderväg och krävde minst tio hårt fokuserade besök. Det kräver mer styrka, uthållighet och finurlighet än något annat. Man sätter fötter i taket även på den, men Revolvern blir inte lika glamorös klättring som "För fet.." eftersom det är grytstart, grytmitt och gryturtoppning. Vem bli andre upp?

   I eftermiddag kanske det blir ett fint inomhuspass i Uppsala om det regnar. Tack igen.

   Radera
  3. Snöa inte in på för mycket om gör si eller gör så. Klättra gör vi alla för att det är kul, spännande och utmanande. Som bloggens rubrik: Helt fri från klätterpolitik! Klättra o va glad:-) Men i ärlighetens namn är väl ändå bouldering en enda stor repsimulering. (får jag stryk nu:-) Så om vi kan lägga till en 5 meters travers - why not. Angående graden tycker jag nog 6c eller 6c+ (det är mycket som ska stämma, både i kropp och själ, för att få till det), bara inse att du Mats nu tagit steget in i en helt ny värld av möjligheter. Grattis!

   Radera
 2. Med en åsnas envishet.......Grattis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chistoffer, den här är för dig. Fina fisken. Tack Daniel, men jag kommer aldrig att kunna gå på som du...

   Radera